Philips verraste beleggers donderdag met een winstwaarschuwing. Op de beurs was de reactie ronduit negatief, maar bestuursvoorzitter Frans van Houten probeerde er nog een positieve draai aan te geven.
In de maand september bleek opeens een flink aantal zaken te zijn tegengevallen in de divisie Connected Care. Dit onderdeel verkoopt onder meer IT-systemen voor ziekenhuizen en platforms voor zorg op afstand. Verder valt ook de apparatuur voor het tegengaan van slaapapneu onder deze divisie.
De winstgevendheid van Connected Care is door een aantal vooral externe factoren onder druk komen te staan. Zo had het bedrijfsonderdeel last van de importheffingen als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China. Ook was de productmix ongunstig, Philips verkocht relatief veel producten met een lage marge.
De winstmarge van Connected Care zakte dusdanig dat Philips de winstverwachting voor de hele groep moest loslaten. In plaats van een stijging van de operationele winstmarge (aangepaste ebita-marge) met 1 procentpunt, is dit jaar 0,1 tot 0,2 procentpunt het maximaal haalbare.
Doel winstmarge 2020 wordt niet gehaald
Het gaat hierbij om een centrale belofte van Philips onder Van Houten. De afgelopen drie jaar werd het doel steeds gehaald en vorig jaar stond de ebita-marge op 13,1 procent. De doelstelling voor 2020 was 15 procent winstmarge maar dat schuift nu naar achteren.
Topman Van Houten sprak in een call met analisten van een tijdelijke tegenslag. “We houden vast en blijven vasthouden aan onze verwachting op de lange termijn.” Gevraagd naar de ruimte voor verdere verbeteringen in de winstgevendheid na 2020, gaf hij er nog een extra positieve draai aan. “Als ik 2019 als basis neem, is er nu meer ruimte voor verbetering dan eerst.”
Geen groei orderinstroom
Tegelijkertijd was een zorgwekkend signaal voor de iets langere termijn dat de orderinstroom in het derde kwartaal ook niet groeide. Financieel topman Abhijit Bhattacharya stelde dat de vraag in veel markten zwak was.
“De orderopname nam in enkele West-Europese landen af, net als in Azië en Japan. Dat deed een groot deel van de groei in China teniet.” Ook in Noord-Amerika was de markt slechter dan vorig jaar.
Volgens Van Houten moet daar echter ook niet te veel uit worden afgeleid. “Over de laatste twaalf maanden zitten we op 5 procent groei en als je kijkt naar wat er in de pijplijn zit is dat heel sterk. Ik zie geen reden waarom we niet 4 tot 6 procent omzetgroei kunnen vasthouden. Laten we ons niet verkijken op één kwartaal vlakke ordergroei.”
Daarmee zond Philips een beetje een dubbele boodschap uit. Aan de ene kant was het derde kwartaal onverwacht slecht en heeft dit consequenties op de middellange termijn. Aan de andere kant moet er ook niet te veel in worden gelezen. Beleggers zagen vooral de negatieve kant en zetten het aandeel bijna 10 procent in de min.